Capacitació a operadors de justícia del Perú per garantir la reparació a víctimes de tràfic de persones
L’esdeveniment, organitzat per l’OIT, va comptar amb la participació d’alts funcionaris del Poder Judicial i el Ministeri Públic del Perú.
N’Alba Alonso, advocada de SICAR cat, va representar tant a Proyecto ESPERANZA com a SICAR cat, en la seva intervenció en la jornada organitzada per l’Organització Internacional del Treball (OIT), que va tenir lloc del 25 al 27 de novembre del 2020 al Perú.
Aquesta formació en línia que va comptar amb la participació de 63 jutges 22 fiscals i 9 defensors públics de víctimes de tràfic de persones. El seu objectiu va ser proporcionar informació i eines per identificar i determinar les diferents manifestacions de la reparació civil a què pot accedir una persona víctima d’aquest delicte.
Aquesta formació ha estat una oportunitat per valorar els resultats a nivell europeu amb els de Perú i d’altres països d’Amèrica Llatina, saber quin és el diàleg jurisprudencial en matèria de reparacions a víctimes de tràfic de persones de la Carta Europea dels Drets Humans i de la Cort Iberoamericana de Drets
Alba Alonso, advocada de SICAR cat
Tractar aquest delicte com un problema de drets humans i amb un enfocament centrat en les víctimes, permetrà orientar els operadors de justícia cap a l’aplicació de regles i principis que estableixin una adequada reparació civil per a les víctimes supervivents del delicte de tràfic
Dra. Elvira Barrios Alvarado, Presidenta de la Sala Penal Especial de la Cort Suprema de Justícia del Perú, Presidenta de la Comissió de Justícia de Gènero del Poder Judicial
La temàtica que va abordar n’Alba des d’Espanya va ser:
- Tràfic de persones i Reparació: l’enfocament de Drets Humans
- La indemnització des de la perspectiva europea
- Anàlisi de la responsabilitat civil en el delicte de tràfic a Espanya.
- Coordinació d’actors en l’assoliment de la responsabilitat civil
- Principals obstacles en la seva consecució. Propostes.
- Passos per a la reclamació i quantificació de la responsabilitat civil.
- Anàlisi Bones pràctiques a nivell europeu.
Pel que fa a la reparació i el tràfic de persones i a l’enfocament de drets humans cal tenir en compte:
- La restituitio in integrum (restitució integral) retornar a la víctima a la situació anterior a la vulneració dels drets (amb els seus límits).
- La indemnització: reparació de danys materials, despeses d’assistència jurídica, serveis mèdics, pèrdua d’ingressos, etc.
- Rehabilitació: atorgar a la víctima tractament metges, assistència psicològica, jurídica i social.
- Satisfacció: Reparar el dany immaterial que no té abast pecuniari i pretén tenir repercussió social i pública.
- Garanties de no repetició i prevenció: orientades a evitar que els fets que van afectar els drets humans es tornin a produir.
L’esdeveniment es va dur a terme en el marc de l’Aliança de Cooperació per a la Protecció de Nenes, Nens i Adolescents (CPC) subscrita pel govern dels Estats Units i el Perú.
La compensació i el dret a reparació de les víctimes de tràfic és una línia de treball que SICAR cat desenvolupa des de fa anys amb Proyecto ESPERANZA, a través d’un projecte europeu anomenat Justice at last, que ha liderat la Strada Internacional.