350 professionals formats amb Justice at Last

350 professionals es formaran per millorar la compensació a víctimes de tràfic de persones
L
  • Proyecto ESPERANZA i SICAR cat d’Adoratrius representen l’Estat espanyol com un dels 10 països europeus que són socis del projecte Justice at Last, que coordina La Strada International.
  • En treball en xarxa amb 10 ONG contra el tràfic d’éssers humans, aquest projecte de 2 anys es troba en la seva segona fase d’execució: la capacitació de professionals.
  • Fins el mes de maig es realitzaran 5 activitats formatives a nivell nacional i 1 a nivell europeu.

Barcelona, 1 de març del 2019. Proyecto ESPERANZA i SICAR cat, programes d’Adoratrius especialitzats en atenció integral a víctimes de tràfic d’éssers humans, ultimen els detalls de la segona de les 3 fases del projecte europeu Justice at Last, en la que es formaran 350 professionals.

En qualitat de partners, al costat d’altres 10 ONG europees líders en la lluita contra el tràfic de persones, SICAR cat i Proyecto ESPERANZA desenvoluparan fins al maig diverses activitats formatives per millorar l’accés efectiu a la compensació a víctimes d’aquest i d’altres delictes.

Durant la fase d’anàlisi i investigació del projecte, que va acabar al novembre del 2018, es van analitzar de manera qualitativa i quantitativa 60 casos. Rosa Cendón, coordinadora d’incidència de SICAR cat comenta: ‘A partir de l’anàlisi de casos i de la investigació realitzada sobre la legislació i les pràctiques de compensació dels diferents països, s’han elaborat 3 informes i un Policy Paper -document d’Anàlisi i incidència Política- que preveiem traduir i difondre, en els propers mesos, entre professionals com jutges, fiscals, personal d’organitzacions especialitzades ‘.

Els informessón: “Anàlisi jurídic de les pràctiques de compensació”; “Necessitats de les víctimes” i un tercer sobre “Accés a la compensació en el marc de la cooperació transnacional”. Així mateix, es va elaborar un Document d’Anàlisi i Incidència Política -Policy Paper- l’objectiu del qual és tant informar els responsables polítics europeus i nacionals dels problemes, obstacles i bones pràctiques en matèria de compensació, com oferir propostes i recomanacions, per aconseguir que la compensació a les víctimes sigui efectiva.


La segona línia de treball del projecte, centrada en la formació i capacitació de professionals, es va iniciar a Praga al desembre del 2018, amb una formació de formadors i s’estendrà fins a finals de maig del 2019. Durant aquest període, s’ha elaborat un currículum internacional de formació i capacitació sobre compensació, per a la seva posterior adaptació als contextos nacionals. En els propers mesos, prop de 350 professionals participaran en diferents cursos, seminaris i tallers, a Madrid, Barcelona i Brussel·les.

Marta González, coordinadora de Proyecto ESPERANZA afegeix: ‘Mitjançant aquestes 6 activitats formatives programades donarem a conèixer els resultats i les conclusions dels informes i les propostes i recomanacions per millorar la legislació, les polítiques públiques i l’actuació i coordinació dels professionals implicats en aconseguir que les víctimes de tràfic d’éssers humans accedeixin a la justícia i a la compensació efectiva ‘.

  1. Madrid. 11 març. ‘Trata de Seres Humanos desde la Perspectiva Penal de Extranjería y del Derecho de Asilo’, que organitza el Servei de Formació Contínua del Consell General del Poder Judicial. Es dirigeix a  30 Integrants de la Carrera Judicial de l’ordre jurisdiccional penal. Participarà SICAR cat.
  • Madrid. 2 abril. Jornada “Acceso a la Justicia y a la Compensación a Victimas de Trata en perspectiva: evolución y desafíos actuales, 1999-2019”. Es dirigeix a 100 professionals de las forces i cossos de seguretat, advocacia, fiscalia judicatura, serveis públics i ONGs. Organitzat per Proyecto ESPERANZA.
  • Madrid. 22 maig. ‘El cuerpo de la mujer como objeto de comercio: Vientres de alquiler, prostitución y pornografía, una referencia expresa a la trata de seres humanos’. Es dirigeix a 30 Integrants de la Carrera Judicial. Organitzat pel Servei de Formació Contínua del Consell General del Poder Judicial. L’objectiu és abordar les seves possibles conseqüències respecte el càlcul de les indemnitzacions. Participarà SICAR cat.
  • Brussel·les. 27-28 maig. Seminari internacional d’Intercanvi d’experiències sobre Compensació. Projecte Justice at Last. Participaran 80 professionals de diferents àmbits i països que aprofundiran, entre d’altres aspectes, en els Procediments legals i els mecanismes de cooperació per a reclamar una indemnització en el context de la cooperació transfronterera.
  • Madrid. Taller para profesionales de ONG´s. (Pendent data). Dirigit a treballadors/es socials educadors/es i psicòlogs/es d’organitzacions i entitats especialitzades en l’atenció a les víctimes. Té com a objectiu formar personal de l’àmbit social perquè pugui oferir suport adequat a víctimes de tràfic d’éssers humans durant el procés penal per evitar la seva revictimització i afavorir el seu accés a drets, amb un enfocament especial en el dret a compensació.
  • Catalunya. Formació a Jutges i Fiscals. (Pendent data). Es centrarà en el reconeixement i abordatge de la complexitat del delicte de Tràfic d’Éssers Humans i en la necessitat d’adoptar un enfocament multidisciplinari per garantir el dret a la reparació i a la compensació de les víctimes.

L’última fase del projecte Justice at Last acabarà al setembre del 2019 amb la difusió d’una campanya d’informació a nivell europeu, que serà replicada a nivell nacional. Les activitats de sensibilització es complementaran amb la creació d’un Centre de Recursos en línia, la difusió de fullets informatius i una agenda de contactes amb interlocutors clau a nivell internacional i nacional i la presentació i difusió dels resultats i recomanacions en esdeveniments internacionals i nacionals

Més informació:     Laura Toronjo | laura@redinamo.org            |           696792236

Rosa Cendón | info@adoratrius.cat              |           661861875

Sobre SICAR cat i Proyecto ESPERANZA: Tots dos projectes d’Adoratrius compten amb un equip multidisciplinari de professionals que considera el tràfic de persones una violació dels Drets Humans. Garanteixen un model de gestió compromès amb la qualitat i l’Excel·lència i han obtingut el diploma de compromís de qualitat, segons el model EFQM (European Foundation for Quality Management).

Sobre JUSTICE AT LAST, projecte europeu en el qual participen 10 països europeus per promoure l’accés efectiu a la justícia i la compensació per a les víctimes de Tràfic d’Éssers Humans.

En aquest projecte europeu finançat pel Programa de Justícia de la Unió Europea (2014-2020) intervenen un total de 10 països europeus, representats per diferents Organitzacions No Governamentals (ONG): Associació Animus (Bulgària), La Strada (República Txeca), KOK (Alemanya), LEFÖ (Àustria), FairWork (Països Baixos), MRCI (Irlanda), Adpare (Romania), Open Gate / La Strada (Macedònia), ASTRA (Sèrbia) i Proyecto ESPERANZA i SICAR cat d’Adoratrius (Espanya) . Justice at Last busca millorar el dret a la indemnització previst en la Directiva Europea 2011/36 / EU. Tot i que aquest dret al rescabalament és clau per garantir l’accés a la reparació i la justícia de les víctimes, són molt poques les beneficiades. Els objectius d’aquest projecte són:

– Avaluar quin és l’abast real de l’accés al règim d’indemnització de les víctimes de tràfic de persones i d’altres delictes.

Millorar l’accés a la compensació per a les víctimes de tràfic i altres crims i així garantir que la legislació de la UE sobre el dret a la compensació s’implementi correctament a nivell nacional.

Dotar els professionals de coneixements i habilitats per reclamar i brindar assistència per obtenir una indemnització per a les víctimes de tràfic d’éssers humans i altres delictes.

Crear consciència sobre els mecanismes més eficaços per a la protecció de les víctimes i l’accés a la compensació entre els professionals, els responsables de les polítiques, els proveïdors de serveis i les víctimes de tràfic de persones i d’altres delictes a Europa.

La indemnització és un instrument molt important amb fins reparatius, punitius i preventius. Les víctimes de tràfic pateixen una gran varietat d’abusos físics, mentals, econòmics i sovint sexuals. L’explotació a la qual han estat sotmeses pot derivar en sofriment físic i problemes de salut, traumes i pèrdua del seu mitjà de vida. Facilitar l’accés a una indemnització i una compensació justa ajuda i pot facilitar el seu procés de recuperació integral, a més de tenir un component de càstig i dissuasió cap als tractants.

Aquest projecte està finançat pel Programa de Justícia de la Unió Europea (2014-2020). El contingut d’aquest lloc web representa les opinions de l’autor únicament i és la seva única responsabilitat. La Comissió Europea no accepta cap responsabilitat per l’ús que pugui fer de la informació que conté

Nota de premsa en pdf