Conèixer per transformar I: Mendicitat forçada
Malgrat els progressos importants que han tingut lloc en els últims 20 anys, les polítiques públiques adoptades per lluitar contra el tràfic de persones contenen un seguit de limitacions que dificulten l’accés a drets d’aquelles persones que han estat víctimes de tràfic amb fins d’explotació invisibilitzats i infradetectats.
Les dades relatives a la identificació de víctimes de tràfic de persones amb fins d’explotació com l’explotació laboral en servei domèstic, per a la criminalitat forçada, mendicitat forçada i per a matrimonis forçats, segueixen sent anecdòtiques. Això posa de manifest tant la invisibilitat del fenomen com la dificultat en l’accés a drets i a una assistència integral, d’una part de les víctimes d´aquest greu delicte.
Gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, SICAR cat , al llarg d’aquestes setmanes, publicarà nous estudis de casos que il·lustren aquestes altres formes d’explotació que també tenen lloc a Catalunya. Amb el hashtag #TambeEsTrafic es podrà fer seguiment a les xarxes socials de la seva difusió.
El primer cas narra la història de la Malina, una dona romanesa que va ser explotada a Catalunya per a la mendicitat forçada. El seu nom s’ha modificat així com alguns detalls de la seva història, per tal de preservar-ne l’anonimat.