Conèixer la realitat de la criminalitat forçada
Aquesta setmana, en la qual es commemora el Dia Europeu contra el Tràfic de Persones, el 18 d’octubre, SICAR cat i Proyecto ESPERANZA llancen l’última peça de “Conèixer és transformar“, campanya del projecte #TambeEsTrafic, que vol promoure la protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans per a tots els fins d’explotació. En aquest cas, per a la criminalitat forçada.
Superposició de violències
El tràfic de persones és un delicte complex que es produeix en un context i en una realitat igualment complexes. Aquesta complexitat es veu reflectida, per exemple, en la superposició d’explotacions que sovint trobem a l’escoltar els relats de les víctimes i a l’hora d’analitzar els casos als que donem resposta. Aquesta superposició de finalitats d’explotació apareix, per exemple, en casos en què es produeix una imposició de treball o serveis forçats en el treball de la llar, al costat d’una explotació sexual no lucrativa, o tràfic per a matrimonis forçats, o quan una víctima de tràfic per a explotació sexual és també obligada a cometre furts o altres activitats delictives.
Igualment, trobem el fenomen de la finalitats d’explotació diferents que es produeixen de forma consecutiva, per exemple, en casos de dones “originàriament” víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació per a realitzar activitats delictives que, un cop han estat detingudes nombroses vegades i, per tant, són menys “efectives” en aquesta àrea, són explotades sexualment en prostitució pels seus traficants.
Criminalitat forçada
Avui el focus d’atenció se centra a conèixer el tràfic amb fins d’explotació per a la comissió d’actes delictius, a través del testimoni de l’Astrid, perquè això #TambeEsTrafic.
La definició de tràfic de persones inclosa en el Protocol de Palerm, de l’any 2000, no inclou l’explotació per a realitzar activitats delictives com un dels fins d’explotació. No obstant això, a mesura que ha augmentat el coneixement, i la sensibilització cap a finalitats d’explotació que havien passat desapercebudes originàriament, s’han anat afegint en els instruments de lluita i de monitorització contra el tràfic d’éssers humans nous fins d’explotació sota l’epígraf “altres finalitats d’explotació”.
A Espanya, l’article 177 bis de el Codi Penal, reformat el 2015, inclou l’explotació per a realitzar activitats delictives, com una de les finalitats de la Tràfic d’éssers humans.
El tràfic per a la comissió d’activitats delictives s’ha d’entendre com l’explotació d’una persona perquè cometi, per exemple, carterisme, furts en comerços, tràfic d’estupefaents i altres activitats similars que estan castigades amb penes i impliquen un guany econòmic.
Encara que existeixen diferències a nivell nacional pel que fa al tipus d’activitats criminals a través de les quals s’explota a les víctimes de tràfic, el projecte RACE in Europe indica que les principals activitats criminals en què són explotades les persones objecte de tràfic amb aquesta finalitat d’explotació a Europa són:
- Robatori (inclòs el carterisme, el robatori en caixers automàtics i el robatori a botigues)
- Frau de beneficis
- Cultiu de cànnabis
- Tràfic / contraban de drogues
- Producció de productes falsificats (com DVD i cigarrets)
- Recollida il·legal de bosses donades a la caritat
- Mendicitat
- Matrimoni simulat
- Adopció il·legal
- Robatori de metalls
- Producció de metamfetamina
La veu de les supervivents
Astrid té 28 anys i és de nacionalitat colombiana. Estudia un grau superior i, paral·lelament, treballa per poder pagar-se els estudis i ajudar en el sosteniment familiar. Viu amb la seva mare, un germà gran i una germana menor, tots dos amb menors a càrrec i es troben en una situació de forta precarietat econòmica.
A través d’Instagram coneix una persona de nacionalitat búlgara, establerta a Espanya, anomenada Dragos. Amb ell entaula una relació a distància que durarà mesos.
… [] … Li ofereix la possibilitat de treballar en el treball de la llar o en la cura infantil i fins i tot li promet matrimoni per regularitzar la seva situació administrativa. Davant la falta d’oportunitats al seu país d’origen i la perspectiva d’una nova vida a Espanya amb la persona de la qual està enamorada, Astrid accepta i viatja seguint les instruccions de Dragos que és qui s’encarrega d’organitzar i pagar totes les despeses derivades de el viatge (bitllets d’avió, tràmits de visat, etc).
… []… Contràriament al que li havia dit, Astrid viu sola a l’habitació llogada. Dragos li explica que, de moment, no poden viure junts perquè la seva mare està molt malalta i ha de tenir cura d’ella.
… []… Transcorregut un mes aproximadament, Astrid és conduïda a casa d’un altre amic de Dragos també de nacionalitat búlgara que està plena de roba. Es tracta de roba robada a botigues i centres comercials de diferents zones de la ciutat i altres províncies d’Espanya per després vendre-la a Bulgària i altres països. En aquest moment, Dragos li explica que pot guanyar molts diners treballant per a ell i la persuadeix per fer-ho.
… []… Transcorreguts 6 mesos, després d’acumular diverses causes penals en contra i alguna ordre d’expulsió, Astrid decideix posar fi a aquesta situació d’explotació, trenca la relació sentimental i surt del domicili en el qual tenia llogada l’habitació.