Asil i tràfic d’éssers humans a l’aeroport

El delicte de tràfic d’éssers humans és la captació, el trasllat, el transport, l’acollida o la recepció de persones, a través de mitjans il·lícits, per tal de sotmetre-les a diverses formes d’explotació (matrimonis forçats, explotació sexual, explotació laboral , esclavitud, …). Els trasllats d’aquestes víctimes poden donar-se per una o diverses vies (terrestres, marítimes, aèries), i ser de caràcter nacional i / o transnacional. Per tant, estacions de tren i d’autobusos, ports i aeroports es converteixen en punts habituals de recepció de persones que ja són o seran sotmeses a explotació.

Els aeroports  són llocs fronterers de sortida, escala i entrada en territori de potencials víctimes de tràfic de persones (TEH) o víctimes de TEH, algunes de les quals, a més, poden ser sol·licitants de protecció internacional. A diferència del que popularment es creu, aquestes persones, en moltes ocasions, sí compleixen amb els requisits legals d’entrada en territori (passaport en vigor, visat, …), sense cap vincle amb l’asil, de manera que el delicte que estan patint pot passar més desapercebut davant els cossos de seguretat, personal aeroportuari i fins i tot passatgers. En aquest sentit, cal observar altres possibles indicis de TEH i tenir presents les recomanacions de la campanya #BeAwareOfTheSigns de l’Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC).

D’altra banda, recentment, la Cadena Ser ha publicat una notícia sobre l’aeroport Barcelona-el Prat en la qual subratlla que ‘es disparen les peticions d’asil d’estrangers’ a aquest. Aquesta realitat, no és aliena a SICAR cat i, el 2017, el 14% de les respostes que l’entitat va donar a les demandes d’atenció i identificació de diferents agents socials que van detectar a potencials víctimes de TEH, algunes de les quals també sol·licitants de asil, van venir d’aquest aeroport.

A més, na Rosa Cendón, la nostra coordinadora de sensibilització i incidència, ha explicat a l’emissora què succeeix quan algunes dones que presenten indicis reben informació:

ser