Arriba el TIP Report 2018

tip18Un any més, el Departament d’Estat d’Estats Units ha publicat el TIP Report (Trafficking in Persons Report), l’eina diplomàtica que reflecteix la realitat del tràfic d’éssers humans (TEH) en 187 països, entre els quals s’inclou Espanya. Segons l’informe, en el qual SICAR cat ha repetit com a informant, Espanya segueix sent un país d’origen, trànsit i destí per a homes, dones, nens i nenes víctimes de TEH amb fins de treball forçat i tràfic sexual.

Les dones d’Europa de l’Est, en concret de Romania i Bulgària, d’Amèrica del Sud, sobretot de Veneçuela, Paraguai, Brasil, Colòmbia i Equador, així com de la Xina i Nigèria són víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual. D’altra banda, tant homes com dones del Sud-est Asiàtic, especialment de la Xina i Vietnam, són sotmeses a treballs forçats en els sectors tèxtil, agrícola, construcció i serveis.

Aquest 2018, Espanya es manté en el Nivell 1 ja que ‘compleix plenament amb els estàndards mínims per a l’eliminació del tràfic‘. No obstant, l’informe fa diverses recomanacions com, per exemple:

  • Augmentar les investigacions, enjudiciaments i condemnes del delicte de tràfic, especialment del TEH amb fins de treball forçat
  • Incrementar la capacitació en la identificació de potencials víctimes de TEH en: entorns de prostitució, migrants en situació administrativa irregular, menors no acompanyats i persones que treballen en indústries i regions agrícoles amb alts índexs d’explotació laboral
  • Capacitar fiscals i jutges perquè apliquin la llei posant a la víctima al centre
  • Proporcionar a les víctimes l’accés a compensació, incloent els actius confiscats als traficants
  • Estandarditzar protocols per a la identificació i atenció de víctimes de tràfic de persones menors

Pots llegir l’informe complet: https://bit.ly/2NbnDmT