TIP Report 2020

El Departament d’Estat dels Estats Units ha publicat l’edició 2020 del TIP Report (Trafficking in Persons Report), un informe en què s’analitza el delicte de tràfic d’éssers humans en més de 180 països, entre els quals s’inclou Espanya.


Segons l’informe, en què SICAR cat ha repetit en qualitat de informant, Espanya segueix sent destí d’explotació de víctimes estrangeres i, en menor mesura, és origen de víctimes espanyoles que pateixen explotació a l’estranger.


Homes i dones de Bulgària, Romania i del sud-est asiàtic (Xina i Vietnam) són explotats en treball o serveis forçats, sobretot en el sector tèxtil, l’agrícola, la construcció, la indústria, centres de bellesa, el sector del cànnabis, el comerç minorista i el treball de la llar i de les cures.


En canvi, les dones d’Europa de l’Est (especialment de Romania i Bulgària), Amèrica Central (en particular d’Hondures, El Salvador i Nicaragua) i Amèrica de Sud (sobretot de Veneçuela, Paraguai, Brasil, Colòmbia i Equador), la Xina, Vietnam, República Dominicana i Nigèria són víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual.


Actualment, la majoria de víctimes de tràfic explotades sexualment a Espanya són de Veneçuela i de Colòmbia i l’informe indica que, les dones veneçolanes són captades quan fugen de el col·lapse social i econòmic que pateix el país.


D’altra banda, tot i que Espanya segueix en el Nivell 1, és a dir, compleix amb els estàndards mínims per a l’eliminació del tràfic de persones, no compta amb un pla d’acció nacional contra aquest delicte que inclogui totes les seves formes d’explotació. Per tant, persisteixen llacunes en la identificació de les víctimes. És per aquest motiu que el TIP Report recomana:


  • Augmentar els judicis i les condemnes per tràfic, particularment amb fins de treballs o serveis forçats.
  • Incrementar la capacitació en la identificació de les víctimes, especialment entre persones migrants en situació irregular, menors no acompanyats i persones que treballen en la indústria i en el sector agrícola, en regions amb alta incidència d’explotació laboral.
  • Adoptar i aplicar un pla d’acció nacional que abordi adequadament totes les formes de tràfic i inclogui l’explotació laboral.
  • Augmentar la protecció de menors migrants no acompanyats contra els traficants que operen als CIE.
  • Ampliar el servei d’assistència a víctimes en totes les regions i ciutats autònomes.
  • Millorar els mecanismes d’indemnització estatal.

Precisament, posar el focus en altres formes d’explotació i en la detecció de víctimes en col·lectius vulnerables són algunes de les reivindicacions de #TambeEsTrafic, la línia de sensibilització i incidència que compartim amb Proyecto Esperanza.