Conèixer per transformar IX: Extracció d’òrgans

SICAR cat comparteix un estudi de casos de tràfic de persones amb fins d’explotació infradetectats a Espanya. Avui el cas parla de tràfic de persones per a l’extracció d’òrgans, una forma d’explotació que van estar a punt de patir els protagonistes de la història.

Segons Nacions Unides, entre el 2010 i el 2018, es van detectar, en múltiples països, aproximadament 300 víctimes de tràfic de persones per a l’extracció d’òrgans . Amb molta probabilitat, però, aquestes dades subestimen la magnitud d’aquest fenomen, especialment per dues raons:

  • La dificultat en la detecció d´indicis que, per l´alta especificitat i necessària actuació de personal sanitari, queda reduït a l´àmbit mèdic.
  • La confusió entre el tràfic de persones amb finalitat d´extracció òrgans i el delicte de tràfic d´òrgans que, malgrat ser complementaris, compten amb marcs jurídics diferents.

Per aquest motiu,  l´ICAT ha publicat un informe centrat en el tràfic de persones per a l’extracció d´òrgans i ha recordat als Estats la necessitat de posar el focus en aquesta finalitat d´explotació que afecta, principalment, a aquelles persones que es troben en una major situació de vulnerabilitat, entre les quals persones immigrants indocumentades, refugiades i/o persones que viuen en condicions d´extrema pobresa.

#TambeEsTrafic

Gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, SICAR cat , al llarg d’aquestes setmanes, publicarà nous estudis de casos que il·lustren aquestes altres formes d’explotació que també tenen lloc a Catalunya. Amb el hashtag #TambeEsTrafic es podrà fer seguiment de la seva difusió a les xarxes socials.

Amb l’estudi de casos es vol sensibilitzar sobre aquelles finalitats de tràfic d’éssers humans que es donen al nostre país i que atenen a SICAR cat però que romanen ocultes, per garantir la protecció de totes les víctimes i el seu accés a drets.