23S: Dia Internacional contra l’explotació sexual

23 de setembre, Dia Internacional contra l’Explotació Sexual


  SUPORT INTEGRAL DAVANT DE L’EXPLOTACIÓ SEXUAL, EL TRÀFIC DE PERSONES I L’EXCLUSIÓ SOCIAL EN PROSTITUCIÓ


  • Adoratrius dona resposta a les necessitats de les dones en situació d’exclusió social en prostitució i víctimes dels delictes d’explotació sexual i/o tràfic sexual des del 1856.
  • Insisteix en la necessitat urgent que es faci efectiu l’accés a l’Ingrés Mínim Vital, per a les víctimes de tràfic de persones ja que hi ha dificultats en la seva tramitació que impedeixen, que la majoria de les persones sol·licitants, no cobrin l’ajuda, en l’actualitat.
  • Durant l’Estat d’Alarma l’entitat ha atès un total de 821 persones en 16 províncies, 706 dones ateses de forma ambulatòria, el que significa un augment del 60% respecte el mateix període del l’any anterior.


Madrid. 23 de Setembre del 2020. Avui, 23 de setembre, Dia Internacional contra l’Explotació Sexual, l’Obra Social d’Adoratrius reitera el seu compromís amb les dones i fills/es en situació d’exclusió social en contextos de prostitució, així com amb aquelles que són víctimes del delicte d’explotació sexual i o víctimes del tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual.


L’Obra Social de Adoratrius insisteix en la seva profunda preocupació pel greu impacte que està tenint la situació de crisi sanitària, social i econòmica provocada per la pandèmia sobre els col·lectius més vulnerables, entre els quals es troben les dones destinatàries dels seus recursos.


Des d’una perspectiva de gènere i de drets humans, Adoratrius desenvolupa recursos especialitzats de suport integral per a la recuperació física, psicològica, emocional i social d’aquestes dones. Dona cobertura en 7 comunitats autònomes: Andalusia, Catalunya, País Basc, Castella Lleó, Castella-la Manxa, Ceuta i Madrid.


Els serveis que s’ofereixen, l’objectiu dels quals és aconseguir la inclusió social de les persones destinatàries, varien en funció de l’especialització de les delegacions, i inclouen: Unitats de Apropament al Medi, telèfons d’Atenció 24 hores, equips especialitzats en la detecció de casos, serveis d’atenció residencial i serveis d’atenció ambulatòria -Centres Dia-.


L’atenció oferida ha de respondre a les necessitats específiques de cada dona, en base a un pla d’intervenció dissenyat juntament amb ella, aplicant un enfocament interseccional que tingui en compte la seva realitat i context específic. L’objectiu final és que cada dona pugui recuperar la seva autonomia i capacitat de decidir sobre la seva pròpia vida. 


Dificultats en la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital


La greu situació de crisi està impactant profundament en els col·lectius més vulnerables i, en particular, en les dones en situació d’exclusió social en prostitució i víctimes dels delictes d’explotació sexual i/o tràfic  sexual.


Des Adoratrius, s’insisteix en la importància de treballar de manera conjunta i coordinada tant des de l’Estat com des de les comunitats autònomes i Municipis per garantir la protecció social i, especialment, l’accés a totes les mesures de suport establertes en aquest context, incloses les ajudes econòmiques per a pal·liar les necessitats bàsiques de la població.


De manera urgent, cal que es faci efectiu l’accés a l’Ingrés Mínim Vital, que va aprovar el Govern a través de Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, i que va validar el Congrés el 10 de juny del 2020, i que es resolguin les dificultats que està havent-hi en la seva tramitació, que impedeixen que la majoria de les persones sol·licitants no cobrin, en l’actualitat, l’ajuda.


Així mateix, és de vital importància que el Reglament de Desenvolupament de Reial Decret, que està pendent d’aprovació, garanteixi que les dones en situació d’exclusió social en prostitució i les víctimes dels delictes d’explotació sexual i/o tràfic sexual puguin accedir al cobrament de l’ajuda, i que s’estableixin, per a això, les excepcions que siguin necessàries en els requisits d’accés i adaptant els mateixos a la seva situació i especificitats.


821 persones ateses durant l’Estat d’Alarma


Durant l’Estat d’Alarma, que es va decretar per fer front a la situació de crisi creada pel coronavirus (COVID-19), els recursos d’acollida de la Xarxa Adoratrius van ser declarats pel Govern espanyol com a servei essencial.


Al llarg d’aquests mesos, el Pla de Tràfic d’éssers humans de l’Obra Social de Adoratrius ha adaptat els seus equips, els serveis i la modalitat de treball per continuar donant una atenció especialitzada, tenint en compte les mesures de seguretat necessàries, així com les noves necessitats detectades.


Des del 14 de març fins el 21 de juny, els Serveis d’Atenció Residencial han acollit un total de 115 persones (93 dones i 22 menors). Els diferents Serveis d’Atenció Ambulatòria, en centres de dia, durant aquest període, han atès telemàtica i/o presencialment 706 dones. Això suposa un increment del voltant d’un 60% respecte el semestre gener-juny del 2019. És important assenyalar que un percentatge elevat de les dones ateses en aquest període són antigues usuàries que es van trobar en una situació de major vulnerabilitat a causa de la crisi. El servei especialitzat en la detecció i identificació de víctimes de tràfic de persones, porta d’entrada als recursos de les potencials víctimes de tràfic d’éssers humans, va registrar 192 contactes de dones, a través dels tel. 24h i/o WhatsApp.


D’altra banda, el servei d’Atenció psicològica d’Adoratrius va donar resposta individualment a 184 dones, a través de 918 intervencions, via telèfon, trucada de vídeo i/o presencialment. Durant aquest temps, el seguiment de l’estat emocional i psicològic d’aquestes usuàries ha reflectit:


  •  Un augment de la vulnerabilitat psicològica i emocional en les dones davant d’una situació complexa, estressant i difícil
  • Dificultats en la regulació emocional enfront de la inseguretat, la incertesa i la sensació de manca de control que genera la crisi provocada per la Covid 19 que connecta amb les històries de violència que han patit
  • Intensificació de la por, ansietat, respostes psicofisiològiques i/o psicosomàtiques i trastorns de la son
  • Increment dels factors estressors (situació de precarietat social i econòmica, tant al país d’origen com de destinació) que activa els seus sistemes d’alarma i protecció.


Finalment, el Servei d’Atenció Jurídica ha acompanyat 217 dones, realitzant 976 intervencions, donant seguiment als seus processos de regularització administrativa i/o sol·licituds d’asil.